15 Şubat 2010 Pazartesi

5/25 YENİ DRAMA TİYATROSU

Bu haftaya güzel başladım. Hayal Kahvesi Bistro alt kattaki küçük salonunu pazartesi akşamları tiyatro gruplarına açıyor. Bu pazartesi Yeni Drama Tiyatrosu çağdaş Rus yazarı Daniel Privalov'un 5/25 adlı oyununu sergiledi. Oyunun metni çok güzel. Zeki, hınzır bazen sert ama aynı zamanda alaycı ve bir o kadar da eğlenceli. Kısaca tiyatroda pek sık rastlayamıyacağınız , acaip keyif verici bir metin.

Eroinman Kolya 25 kasım günü kendini dokuz katlı bir binanın dokuzuncu katından atarak intihar eder. Ve kendini öbür dünyada Tanrı ve Şeytan tarafından sunulan bir televizyon programının konuğu olarak bulur. Programda geçmiş hayatını anlatacaktır. Seyirci vereceği oylarla Kolya'nın geleceği hakkında karar verecektir. Kolya süper ödülü (istediği bir şeyi talep etme hakkı) kazanır ve spesifik bir gün için dünyaya geri döner. Kolya'nın seçtiği özel gün 5 Mayıstır. Sonra yeniden öbür dünyaya dönecektir. Ve Kolya yeryüzündedir. Niye 5 Mayıs'ı seçmiştir?

Tanrı ve Şeytan nasıldır?..Günah nedir?...Bu düzende yaşasak birşeyler olur mu?. Yoksa herşey boş mudur?.. Ne yaparsak yapalım hep böyle hiç bir şeyin istediğimiz gibi olmadığı bir dünyada sevgisiz yaşamaya mahkum muyuz?..Birşeyleri değiştirebilir miyiz?..İnandığımız bir sürü şey gerçek mi?..Yoksa biz mi uyduruyoruz? Gerçek yaşam biz uyanıkken mi yaşadıklarımız? Yoksa rüyalarımız mı gerçek olan?

Privalov süper zeki dialoglarla bunları sorguluyor ve de Rusya'daki yeni kapitalist düzenin de keskin bir eleştirisini yapıyor. Ama bunları yaparken de zaman zaman acaip güldürüyor. Oyuncuların hepsi rollerinin altından başarı ile kalkıyorlar. Oyunu Ömer Akgüllü çevirmiş. Bence çok başarılı bir çeviri yapmış. Sahneye de yine kendisi koymuş. Oyuna getireceğim tek eleştiri zaman zaman temponun oldukça düşüyor olması, bazen de oyuncuların seslerinin duyulamaması. Belki benim izlediğim geceye mahsus olabilir. Tempo biraz arttırılırsa bu senenin en iyi oyunlarından biri olur 5/25.

Hayal Kahvesi Bistro programını takip edin. 5/25'i görün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder