22 Şubat 2010 Pazartesi

Kimsenin İran Kedilerinden Haberi Yok / Bahman Gobadi

İf Bağımsız Film Festivali İstanbul bacağı üç gün uzadı. İlgi gören ve yer bulunamayan bazı filmler tekrar gösterimde. Bunlardan biri de Sarhoş Atlar Zamanı ile tanıdığımız Bahman Gobadi'nin Kimsenin İran Kedilerinden Haberi Yok filmi. Kendisi ile yapılan söyleşi de şu anda İran'da sanatın tüm kollarının yer altında devam ettiğini ve özellikle Tahran'da büyük devinimler olduğunu belirten Gobadi bize rejimler ne olursa olsun hiç bir zaman kaybolmayacak olan yaratıcılığı bir indie rock grubu hikayesi ile anlatıyor. Sıkı durun. İran'da üç yüzden fazla indie rock grubu ve iki binden fazla pop grubu olduğunu öğreniyoruz. Film resmi izin olmadan on yedi gün içinde çekilmiş.

Bir indie rock grubu kurup Londra'da festivale katılmayı amaçlayan Nager ve Ashkan'ın hikayesi bizi Tahran'da harika müzikler yapan gruplar arasında dolaştırırken, pasaport, vize simsarlarından devrim muhafızlarına kadar da ulaştırıyor. Gobadi filmde ki grupların bir numara gruplar olmadığı çok daha iyi gruplar olduğunu söylüyor ama dinlediğimiz müzikler muhteşem. Acaba bir numara olanlar nasıl diye dinleyemediğinizden dolayı hayıflanıyorsunuz. Ve Gobadi bu müzikler eşliğinde bizlere sürekli Tahran turları attırıyor. Burada kamerasını konuşturuyor ve çarpıcı bir biçimde çok çeşitli açılardan bir Tahran yaşamına tanık oluyoruz.

2009 Cannes Belirli Bir Bakış Ödülüne sahip bu film hikayesini devingen bir kamera, hızlı bir dil, nefis çekimler ve süper bir müzik eşliğinde anlatıyor. Siz de bütün bunlardan yarı sarhoş olmuş bir vaziyette salondan çıkıyorsunuz. Bu film zor koşullara rağmen yaratmış ve yaratmaya devam eden tüm dünya sanatçılarına bir ithaf. Kaçırılmamalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder