25 Şubat 2010 Perşembe

Police, Adjective / Cornelu Porumboiu

Cornelu Porumboiu geçen yıllarda izlediğimiz Bükreş'in Doğusu adlı filmiyle aklımıza kazınmış Romanya'lı bir yönetmen. Bu filmi ile Cannes'da En İyi İlk Film dalında Altın Kamera ödülünü almıştı. Bu sefer yine çarpıcı bir çalışma ile karşımızda. Son derece basit bir hikaye anlatıyor. Ama seyirciyi çok derin sulara taşıyor bu hikayesi ile. Christi Romanya'nın küçük bir yerleşim biriminde çalışan genç bir sivil polistir. Son görevi arkadaşlarına esrar verdiğinden şüphe edilen bir genci gözetlemektir. Amiri çocuğa uyuşturucuyu temin eden kişinin yakalanmasını, bu kişi bulunamazsa fazla zaman kaybedilmeden suç üstü yapılarak esrar taşıdığı için çocuğun hapse atılmasını istemektedir. Christi AB üyesi komşu ülkelerde ufak miktarda esrar taşımanın suç olmaktan çıktığını ve büyük bir olasılıkla bir iki yıl içinde Romanya'da da böyle bir yasanın çıkacağını düşünmektedir. Genci yakaladığı takdirde esrar içmekten dolayı çocuk sekiz yıl hapis cezasına çarptırılacak , iyi durumundan dolayı sadece üç yıl içerde kalacaktır. Ne olursa olsun Christi bu gencin hayatını karartmak istemez ve direnmeye karar verir.

Kanunun meşrutiyeti nereden gelmektedir? Polisin görevi nedir? Kanunları uygulamamazlık edebilir mi? Bu toplumu kaosa sürükler mi? Vicdan tanımından toplumun temellerine ve hukuk kavramına doğru zorlu bir yolculuk başlar.

Porumboiu bu filmi ile de Cannes'da Belirli Bir Bakış Jüri Ödülünü, hem de FİPRESCİ Ödülünü almış. İzleme sahneleri ile yavaş yavaş sizi içine alan, Romen toplumunun bu arada nefis bir panoramasını çizen film sonunda seyredenleri evrensel sorularla karşı karşıya bırakıyor. Bağımsız Film Festivalinin keyifli gösterimlerinden biriydi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder