18 Şubat 2010 Perşembe

ŞÖLEN / TiyatroStüdyosu

Dün akşam Tiyatro Stüdyosunun sahnelediği Moira Buffini'nin Şölen adlı oyununu izledim.Paige yeni kitabı yayınlanan kocası Lars için dostlarının katıldığı bir yemek düzenliyor. Menü aperitif, başlangıç olarak ilkçağ çorbası, ana yemek istakozun sonuncu faslı, tatlı olarak dondurulmuş atık ve peynir tahtasından oluşuyor. Yenmesi çok zor bir menü, hele bir de yerseniz nasıl hazmedeceksiniz? Bu arada konuklar arasindaki dialoglar, bu suretle beliren ilişkiler yumağı, beklenmeyen bir misafir varolmanın dayanılmazlığı, varolmayla baş edebilmek için çabalar ile sunulan yemek menüsü arasında ilginç bir parallellik oluşturuyor. Hep beraberce felakete süreklendiğinizi hissediyorsunuz. Günün birinde yok olacağını bildiğimiz dünyanın sanki sonu gelmiş siz de hızlanan adımlarla bir hiç olacaksınız. Böylelikle varolma varolmamaya dönüşüyor. Ama bu süreçi hızlandıran yine bizleriz. Oyun çarpıcı bir finalle bitiyor. Buffini oyununda çağın hemen hemen tüm sorunlarına değinmiş. Herşey önünüzden akıp gidiyor.

Oyunu seyrederken benim gözümün önüne sürekli bir filmden kareler geldi. Peter Greenway'in eşsiz filmi Ahçı,Hırsız,Karısı ve Karısının Sevgilisi . Tabii Şölen Greenway tadında değil. Bu filme tapmıştım, yeniden izleyeceğim. Bir de Buffini size Bunuel'i hatırlatıyor. Orta sınıf ahlakına Bunuel'in hınzırca yaptığı saldırıları. Galiba bu yüzden oyun biraz değerini yitiriyor. Seyir sürecinde kafanızdaki Greenway ve Bunuel size sürekli olarak sinemada seyrettiklerinizin ne kadar daha çarpıcı olduğunu, ne olursa olsun tiyatronun yine de bu durağanlığını yenemediğini gösteriyor. Tabii Buffini'de bir Greenway veya Bunuel değil.



Oyunu Ahmet Levendoğlu çevirmiş ve sahnelemiş. Toptan yok oluşa gidişi bana kalırsa iyi vermiş. Döner sahne de çok iyi bir fikir. Sahne, ışık ve giysi tasarımları başarılı.



Oyunun tüm oyuncuları çok iyi. Payidar Tüfekçioğlu Lars'ta, Özgür Yalım Hal'de, Güçlü Yalçıner garsonda başarılılar. Funda İlhan, Gökçer Genç ve Ayça Bingöl diğerlerine göre çıtayı biraz daha yukarı çekiyorlar.


Ve ZUHAL OLCAY. Zuhal Olcay Paige rolunde enfes bir performans çıkarıyor.Ne zaman kendisini seyretsem hep oynadığı role hazırlanırken çok kıvrak bir zeka ile karakterine yaklaştığını, onu çok iyi keşfettiğini ve en ufak bir nüansı dahi kaçırmadan sahneye taşıdığını düşünürüm. Üstelik olağanüstü güzel. Sadece Zuhal Olcay için bile bu oyuna gidilir.

Şölen'i Caddebostan Kültür Merkezi, Akatlar Kültür Merkezi, Ataköy Yunus Emre' de seyredebilirsiniz. Belirli bir salonları yok. Takip etmeniz gerekli. En yakın oyun 3 Martta Caddebostan Kültür merkezinde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder