17 Şubat 2010 Çarşamba

Summertime J.M.Coetzee


J.M.Coetzee 2002 yılımda Nobel Edebiyat ödülü kazanmış, ödül töreninde konuşmasında Robinson Crusoe'dan bölümler okumuş olan bir yazar. Ayrıca iki defa Man Booker Ödülü kazanmış ama ödüllerini almaya gitmemiş. Son romanı Summertime yine Man Booker adayıydı. Ama iki defa bu ödülü kazandığı için bu sefer eleştirmenler kazanmasına pek ihtimal vermiyorlardı. Nitekim öyle oldu. Ödülü Hilary Mantel Wolf Hall ile kazandı (bu kitaptan ayrıca bahsedeceğim) . Ama Summertime 2009 yılının en dikkate değer çalışmaları içinde yer aldı.

Bu kitap yazarın Scenes from Provincial Life başlıklı dizisinin üçünçü kitabı. Bir biyografi ama çok farklı bir biyografi. 2002 yılında yaptığı bir konuşmada Coetzee her biyografi bir autre-biyografidir demiş. Summertime bunun nefis bir örneği. Bay Vincent merhum yazar Coetzee'nin 1972-1977 yılları arasında hikayesini anlatıyor romanda. Bunu yapmak için o dönemde yazar ile ilişkisi olmuş kişilerle seri görüşmeler yapıyor. Ama tabii hikayeyi Vincent' da süslüyor. Bambaşka bir Coetzee yaratmacasına. Biz okuyucu ise acaip bir konumda kalıyoruz. Okuduğumuz öldüğü farzedilen Coetzee hakkında başka bir yazarın, Vincent'in anlatıları. Ama bu da yine bizzat Coetzee tarafından yazılıyor.

Sağlam dili, basit ve sade anlatımıyla süper bir atmosfer yaratmayı başaran Coetzee bu romanında da bu başarıyı yakalıyor ve bizleri keyifli bir okumaya sürüklüyor. Romanın türkçesi daha yayınlanmadı. Ama kısa zamanda Can Yayınlarından çıkacağını sanıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder