5 Mart 2010 Cuma

Ölümcül Tuzak / The Hurt Locker


Pazar günü verilecek Oscar Ödüllerinde dokuz dalda aday olan Ölümcül Tuzak, bugüne kadar tam 68 ödüle sahip bir film. Geçen günlerde Bafta 'da çok sayıda ödül kazandı, ayrıca Venedik Film Festivalin'den de dört ödülle döndü. Avatar'a en büyük rakip olarak görünüyor Oscar'lar için.

Mark Boal'un yazdığı senaryo tamamen gerçek olaylara dayanıyor. Irak'ta bir bomba imha timinin hikayesini izliyoruz. Hergün şehrin bir başka yerinde bomba imha eden, yaşam ile ölüm arasında gidip gelen çok iyi eğitimli bir ekip. Yönetmen Kathryn Bigelow bir yandan imha timinin elemanlarının yaşadıklarını izleyiciye çok iyi anlatıyor, diğer yandan bombacılara ve de sivil halka uzanıp, başka bir ülkeden çıkıp gelenlerle orada yaşayanlar arasındaki ilişkiye etkileyici bir şekilde değiniyor. Savaşanlar için savaşın ( tehlikenin) nasıl bir hobi haline gelebildiğini tüyler ürpertici sahnelerle anlarken, gittiğiniz ülkedeki insanlar sizi istemezlerse ne yaparsınız yapın tutanamayacağınızı çok iyi görüyorsunuz.

Ölümcül Tuzak çok boyutlu bir senaryoya sahip. Gerilim içinde kalbiniz çarparken, beyninizi acaip çalıştırıp size çok şey anlatan bir senaryo bu. Bigelow iyi senaryonun hakkını vermiş. Çok çarpıcı bir film çıkarmış. Savaş üzerine yapılmış filmleri sıralarken hep baş sıralarda yer alacak belleklerden silinemeyecek bir yapıt olmuş. Dönem dönem Hollywood filmi klişeleri var ama görmemezlikten gelin.

Geçen sene ülkemizde ekim ayında vizyona girmiş olan bu filmin dvd'si var. Su anda sadece Nişantaşı Cities Sinemalarında gösterimde. 12 Mart tarihinden itibaren yeniden gösterime giriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder