1 Mart 2010 Pazartesi

Peygamber / Un Prophete Jacques Audiard


Geçen gün açıklanan Cesar Ödüllerini hemen hemen her dalda Jacques Audiard'ın Peygamber adlı yapıtı kazandı. Film ayrıca 2009 Cannes Film Festivali Büyük Ödülü ve Londra Film Festivali En İyi Film Ödülüne sahip. Öncelikle belirtmek gerekir ki yaklaşık iki buçuk saat süren filmi gözünüzü kırpmadan seyredince bu ödüllerin hepsini yerinde buluyorsunuz. Audiard daha birçok festivalde kesin birinciliği götürecektir. Peygamber insana iyi ki sinema var dedirten ve sinemanın gücünü ispatlayan bir film.

19 yaşında,okuma yazma bilmeyen ve altı yıllık cezasını çekmek üzere bir Fransız hapishanesine kapatılan Malik Djabena'nın hikayesini izliyoruz. Hapishane Arap ve Korsikalı mahkumlarla doludur. Hapishaneyi yöneten Korsikalı çete lideri Malik'e bir görev verir ve zorla yaptırır. Kimsesiz, çelimsiz ve kırılgan Malik yavaş yavaş güçlenecek, cesareti ve zekası ile inanılmaz bir konuma erişecektir.

Senaryo çok iyi yazılmış, acaip sağlam. Audiard hikayesini çok iyi anlatıyor. Hiç bir detay atlanmamış. Sizi heyecanlandırıyor, meraklandırıyor. Malik'te Tahar Rahim (en iyi erkek oyuncu ödülünü aldı) parmak ısırtıyor. Kurgu muhteşem.

Filmin bildiğim kadarı ile şu ana kadar Türkiye dağıtımcısı yok. Umarım vizyona girer. Bağımsız Film Festivalinde gösterildi. Muhakkak görülmeli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder