31 Mart 2010 Çarşamba

WHOOPS ! / John Lanchester


Dünya en büyük krizlerinden birini yaşamaya devam ediyor. 2008 yılında yerle bir olan finansal sistemin yol açtığı bu durum hala yaşamımızda en önemli konumda. İflas etme sırası devletlere geliyor, kurtarılmaya çalışılıyorlar. Yunanistan başta. İspanya, Portekiz, İrlanda yolda. Üzerinde güneş batmayan imparatorluk İngiltere cılız bir ayı bulutların arasından görmeye bile razı ama o bile zor.

Bütün bunlara yaygın deyimiyle 'Credit Crunch' yol açtı deniliyor. CDS, CDO gibi kısaltmalar olayları anlatmak için ortalıkta uçuşuyor. Ticari Bankacılık, Yatırım Bankacılığı, Hedge Fonlar, Borsada shortta olmak , Options, Futures gibi kavramlar hayatımıza giriyor. Oysa ortalama bir insan için Crunch sadece bir çikolata çeşiti. CDS, CDO yeni ortaya çıkan gizli teşkilatları (CIA den sonra) hatırlatıyor.

Bu karmaşada John Lanchester Whoops ile evlerimize muhteşem bir giriş yapıyor. Tüm sürekli duyduğumuz kavramları önce çok basit bir şekilde gündelik hayattan örneklerle açıklıyor. Bankanın bile ne olduğunun anlatımı var kitapta. Beynimize bu kavramları iyi bir şekilde yerleştirdikten sonra krizin nasıl oluştuğunu bize sakin sakin anlatıyor. Kitabın devam eden adı 'Why everyone owes everyone and no one can pay'. Yani herkes herkese borçlu ama kimse borcunu ödeyemiyor.

Ekonomi ile ilginiz olmasa bile artık sıradan bir bireyin kaçınılmaz bir şekilde bagajında bulunması gereken bilgileri barındıran bu kitap hem çok faydalı hem çok güzel yazılmış. Umarım kısa bir zamanda iyi bir türkçe ile çevrilir. D&R 'da ingilizcesi satılıyor.

Bu arada bir süreliğini seyahatte olacağım bugünden itibaren. Yakında görüşmek üzere.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder