4 Mart 2010 Perşembe

Wolf Hall / Hilary Mantel


2009 yılının kendinden en çok bahsettiren kitabı kuşkusuz Hilary Mantel'in Wolf Hall 'u oldu. 2009 Man Booker Ödülünü aldı, Time yılın en iyi beş kitabından biri seçti, NewYork Times yılın en iyi eserleri arasında saydı. Man Booker Ödülünü aldığı zaman doğrusu yeni bir Boleyn hikayesi olduğunu düşündüğüm için kitap beni pek cezbetmedi. İngilizler bu hikayeden hiç mi bıkmayacaklar diye düşündüm. Ama okuyunca Mantel'ın neden ödülü kaptığını da anladım.

Wolf Hall bir biyografi. Thomas Cromwell'ın biyografisi. Konuyu hatırlayacaksınız. 1520 yıllarında İngiltere. Kral 8.Henry erkek evlat peşinde. Bunun için yirmi yıldır evli olduğu karısından boşanıp Anne Boleyn ile evlenmek istiyor. Papa ve tüm avrupa bu boşanmaya karşı. Ve ortaya Thomas Cromwell çıkıyor. Müthiş bir politikacı, rüşvetçi ama şeytan tüyü olan bir adam. İngiltere'yi hem kendi hem de kralın arzuları doğrultusunda yeniden şekillendiriyor.

Hastalanıp papaz kendisinden günah çıkarmasını isteyince günahlarım giderse benden hiçbir şey kalmaz diye düşünen, Thomas Moore'un 'Cromwell'i sabah zindana kapatın, akşam geldiğinizde onu peluş bir yastık üzerinde av eti yerken bulursunuz, üstelik bütün gardiyanlar da ona para borçludurlar ' diye tarif ettiği bir Cromwell söz konusu olan.

Hilary Mantel bu biyografik romanında tarihi romanın dil sorununu çok güzel çözmüş. Wolf Hall alıştığımız bıktırıcı klasik tarihi romanlardan çok farklı. Oldukça yenilikçi ve de sürükleyici bir anlatıma sahip. Bu arada kişisel psikoloji ve bunun politika uzantısını çok güzel veriyor. O dönemin İngiltere'si detaylarla gözünüzün önünde canlanıyor. Tudor Dönemini size kavratıyor. Ödülünü hak etmiş bir kitap (ama ben yine de ödülü Summertime ile Coetzee'ye verirdim, ama daha önce iki defa booker aldığı için herhalde artık yeter diye düşündüler).

Wolf Hall daha Türkçeye çevrilmedi. Eli kulağındadır diye düşünüyorum. D&R ve Remzi'de hem hardcopy hem de paperback olarak var. Kalınlığı sizi ürkütmesin (hardcopy 650 sayfa).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder