17 Nisan 2010 Cumartesi

AMERİCAN RUST / PHİLİPP MEYER



Yine bir ilk roman ve çok yetenekli bir yazar ile karşı karşıyayız. NewYork Times'in 2009 en iyi kitaplar listesine koyduğu American Rust.

Pennsylvania'nın çelik üretim kenti olan Buell'deyiz. Ama artık fabrikalar kapanmış, kent işsizliğe teslim olmuş, tam anlamıyla Amerikan Rüyası bu kentin yaşayanları için artık sona ermiştir. İsaac ve Billy burada kalmayı seçmiş az sayıda gençten ikisidir ve de çok iyi dostlukları vardır. İsaac annesinin intiharından sonra hasta babasına bakmak için kalmış, aslında Ivy League'de bir üniversiteye kabul edilebilecek kadar yetenekli ama sosyal açıdan sorunlu biridir. Billy ise tam tersine girişken, iyi basketbol oynayan ve de basketbol sayesinde burs alabilecekken Buell'de kalmayı seçmiş ve annesi Grace'in treylerinde yaşamaktadır. İsaac'ın kızkardeşi Lee ise kenti terk etmiş, hukuk okumaya gitmiş, aynı bölümde okuyan bir meslektaşı ile evlenmiştir. Amacı babalarını bir bakım evine yerleştirmek ve İsaac'ın okula devam etmesini sağlamaktır. Lee Bill'in eski sevgilisidir. Herşey İsaac'ın birdenbire karar verip, evden para çalıp, California için yola çıkma planıyla değişir. Evden kaçtığı gün Billy ile beraber yaşadıkları bir olay hepsinin kaderini değiştirecektir. Billy'nin annesi Grace'in sevgilisi Şerif Harris devreye girecek, işleri halletmeye çalışacaktır.

Philip Meyer olayları bize tek tek her bir karakterin kendisinden aktarıyor. Bu suretle çok katmanlı bir yapıtın içinde buluyorsunuz kendinizi. Billy, İsaac, Lee, Grace, Harris bölüm bölüm olanları anlatıyorlar. Anlatım romana inanılmaz bir derinlik kazandırıyor. Meyer karakterlerine duygusal yaklaşmıyor. Tam tersine oldukça gerçekçi. Ama dili okuyucunun tüm karakterleri çok iyi anlaması ve onların hissettiklerini hissetmesi açısından çok etken. Billy ile Lee' nin arabada oldukları bölüm bence içerdiği dramatik unsurlar açısından Amerikan roman tarihinde yer alacak kadar olağanüstü. Ayrıca Meyer'in Amerika anlatımı da muhteşem. Çevre ve doğa okuyucunun içine işliyor.

American Rust çok iyi bir yazarın habercisi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder