17 Nisan 2010 Cumartesi

KÖPEK DİŞİ / GİORGOS LANTHİMOS


İstanbul Film Festivalinin sonlarına geldik. Şu ana kadar gördüğüm filmler arasında bu sene hakkında en çok konuşulacak film Yunanlı yönetmen Lanthimos'un Köpek Dişi olacak gibi gözüküyor. Ömür boyu hatırınızdan çıkmayacak filmler vardır, işte bu film böyle bir film. Sevmeseniz bile unutamayacağınız türden.

1970 li yılların kitsch tarzında döşenmiş bir evde hali vakti yerinde beş kişilik bir aileye konuk ediyor bizi yönetmen. Bir erkek iki kız çocuk var. Yirmili yaşlardalar. Ama hala giysileri çocuk giysileri. İsimleri yok. Kullandıkları kelimelerin anlamı bizim bildiğimizden farklı. Örneğin deniz koltuk, zombi yeşil çiçek anlamında kullanılıyor. Günlerini bir takım avantajlar elde etmek için rekabetçi oyunlar oynayarak geçiriyorlar. Anlaşılan doğduklarından beri bu evdeler ve dışarısı ile hiç ilişkileri yok. Baba işyerinde güvenlikçi olarak çalışan Christina'yı arada sırada eve getiriyor ve oğlunun seks ihtiyaçlarını karşılatıyor.

Ama Christina en büyük kızdan hoşlanıp, cinsel oyunlara girişince işler karışıyor. Christina'nın bu oyunlar karşılığında kıza verdiği hediyeler arasında vhs teypler var. Böylece en büyük kız dış dünyaya açılıyor. Kız kardeşine kendisine Bruce demesini istiyor, Rocky ve Jaws filmlerinden bahsediyor. Baba olayı farkedince Christina' yı eve getirmekten vazgeçiyor ve oğlunun cinsel ihtiyaçlarını karşılama görevini en büyük kıza veriyor. Bu arada çocuklara söylenmiş bir büyük yalan var. Ancak köpek dişleri düştüğünde dışarı çıkabilecekler. En büyük kız bu işi kendi yapmaya karar veriyor ama maalesef kötü bir sonuçla karşılaşıyor.

Lanthimos kendisine bu filmi niye yaptığını sorduklarında aşırı bir şekilde korumacı bir aileyi anlatmak istediğini söylüyor. Aslında amacı aşırı şekilde kutsallaştırılan aile kavramının içerdiği tehlikelere karşı çıkmak .

Yönetmen ile aynı fikirde olmayabilirsiniz ama filmi göz kamaştırıyor. Zeki bir film Köpek Dişi. Etkileyici. Lanthimos'un yeni filmlerini merakla bekliyeceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder