24 Nisan 2010 Cumartesi

KOSMOS / REHA ERDEM

Antalya Film Festivalinde göremediğim Cosmos'u nihayet vizyona girince görebildim. Biraz da korkarak gittim çünkü bugüne kadar Reha Erdem sineması ile aram pek iyi değildi.

Kosmos veya Battal sınır kentlerinden birinde birdenbire beliren bir adam. Kente geldiği gün nehirde boğulmakta olan bir çocuğu kurtarıyor. Kentlilere göre ölmüş çocuğa nefes veriyor. Ve efsane oluyor. Sanki bir peygamber gibi konuşuyor Battal. Herkese şifa dağıtıyor. Kaşık kaşık toz şeker yiyor. Ama onunla birlikte kentte alışılmış ahlak kurallarında bir değişim oluyor. O güne kadar hiç hırsızlığın olmadığı kentte hırsızlıklar başlıyor. Oğlunu kurtardığı adamın kızı ile bambaşka bir şekilde anlaşıyor. Yaşlı öğretmen kadın ile beraber oluyor. Nihayet komutanın baldızı ile olan ilişkisi bardağı taşırıyor. Fonda sürekli askeri manevra sesleri var. Bu arada sınırın açılması için kentte imza toplanıyor. Yabancıların kente gelmelerinin avantajları ve dezavantajları tartışılıyor. Yani film bu arada güncel olaylarla da hesaplaşıyor.

Reha Erdem çok iyi bir sinema dili ile ruhani bir film kotarmış. İnsanın dünyada yaşayan diğer canlılardan bir farkı , üstünlüğü yok. İnsanoğlu aslında çok kötü. Kullanabildiği kadar kullanıyor (şifa dağıtıldığı sürece herşey çok güzel) ama uyuşmadığı anda hemen harcıyor, sizden kötüsü olmuyor. Film adı geçmiyor ama Kars'ta çekilmiş. Yaratılan atmosfer ve görüntüler olağanüstü. Dinamik ve hiç aksamayan bir film Kosmos.

Özetle bu sefer çok iyi bir yönetmen ile karşı karşıyayız. Erdem'in hikayesi ve anlatımı çok başarılı. Bazı sahneler büyüleyici.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder