18 Mayıs 2010 Salı

ATEŞ YÜZLÜ / SBR


Tiyatro mevsimini kapatıyoruz derken yeni bir sürpriz oyun daha çıktı karşımıza. Siyah,Beyaz,Renkli grubunun sahnelediği Marius von Mayenburg'un Ateş Yüzlü adlı oyunu. Mayerburg 1972 doğumlu ve bu oyunu ile Almanya'da iki ödül birden almış. Ateş Yüzlü 1999-2000 yılında dünyanın birçok ülkesinde sahnelenmiş, epey ses getirmiş ve şimdi de SBR oluşumu sayesinde Türkiye'de.

Önceden belirteyim bu oyun kolay bir oyun değil. Bireyi ve toplumu varoluş düzleminden sorgulayan, dönem dönem kavranması zor ama çarpıcı bir çalışma. Mayenburg'un sahne dili de çok farklı. Oldukça soğuk ve mesafeli bir dile sahip. Oyunun yazılış tekniği de çok farklı. Sanki tüm sahneler daha önceden çekilmiş ve de karşınızda monte ediliyorlar gibi. Ben oyunun en çok bu tarafını sevdim.

Dört kişilik bir ailenin masa başında yemekle başladığı oyun, müthiş bir şiddetle son buluyor. Evin oğlu Kurt evde bomba imal etmekte kilise gibi yerleri bombalamaktadır. Anne oğlu için endişelenmektedir. Ama baba için durum normaldir. Ergenlikte şiddet olur ama sonra geçer der. Kurt'ün ablası Olga ile ensest bir ilişkisi de vardır. Olga ise kim olduğunu aramakta, kadınlığı, çocukluğu ve de bedeni arasında sıkışmış kalmış ve de kıpırdayamaz duruma gelmiştir. Olga'nın sevgilisi , motosiklet tutkunu, Paul'un ortaya çıkışı durumu daha da karmaşık hale getirecek ve şiddet dozunu arttıracaktır. Paul de aile yaşamından dolayı şiddet barındırmaktadır.Anne ve baba ise yemek ve televizyon arasında sıkışmış son derece tekdüze hayatlarını sürdürmeye çalışmaktadırlar. Ama zamanla tüm bireyler birbirlerini anlayamaz, kavrayamaz bir hale gelmişlerdir. Bu durum tüm aileye büyük bir felaket getirecektir. Mayenburg bize ustaca bu süreci anlatıyor.

Ateş Yüzlü oldukça iyi oynanıyor. Ama başta da belirttiğim gibi zor bir oyun. Eğer değişik bir oyun seyretmek isterseniz muhakkak görün . Aklınızdan kolay kolay silinmeyeceğini garanti ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder