24 Aralık 2010 Cuma

BİLİNMEYEN / VE İŞİMİZ BİTTİ / JOSHUA FERRİS




Amerikan Edebiyatının son dönem en parlak yazarlarından olan Joshua Ferris eserleri hızlı bir şekilde türkçeye kazandırılan az sayıda yazardan biri. Nitekim 'Ve İşimiz Bitti (Then We Came To The End) ' 2008 yılında ülkemizde Siren Yayınları tarafından yayınlandı. İkinci ve son romanı 'Bilinmeyen ( The Unnamed )' ise bu yıl başında Amerika ve İngiltere'de şimdi ise yine Siren Yayınları tarafından Türkiye'de yayınlandı.

NewYorker tarafından İstikbal Vaat Eden 40 Yaş Altı Yazarlar listesine alınmış bulunan Ferris aynı zamanda Pen/Hemingway ödüllü. Ve her iki kitabını da okuyunca kendisinden bu kadar bahsettirmesinin tesadüf olmadığını anlıyorsunuz.

'Ve İşimiz Bitti' de Chicago'da bir reklam ajansında geçenleri anlatıyor Ferris. Bildiğimiz çalışma ortamı. Dıştan bakınca sıradan. Ama içine göz atınca acaip trajik ve absürd. Hele bir de ekonmik kriz nedeniyle işten çıkarmalar başlayınca. İnanılmaz derecede sarsıcı ve çarpıcı . Abartmadan düz bir şekilde anlatıyor öyküsünü. Zaman zaman inanılmaz bir biçimde sizi ağlamanın eşiğine getiriyor. Bu insanlar için hüzünleniyor, onlara acıyorsunuz, ama aslında kendiniz için ve çevrenizdeki yüzlerce tanıdığınız için üzülüyorsunuz ama acı acı gülümseyerek. Nick Hornby 'Kafka ofis ortamına düşmüş sanki..Muhteşem ' diyor kitap için. Çeviri Duygu Günkut tarafından yapılmış. Oldukça başarılı.Kitabın ingilizce kopyası Pandora, Remzi ve D&R da var. Muhakkak okuyun.

'Bilinmeyen (The Unnamed)' ise bu sene yayınlandı. Ben de yazın okudum hemen. Ama çevrileceğini bildiğim için sizlerle paylaşmak için türkçe baskının yayınlanmasını bekledim. Bu romanında ise herşeyin olması gerektiği gibi olduğu bir hayatı olan Tim Farnworth'ün hikayesini anlatıyor Ferris. Yakışıklı, çok iyi bir işi ve de ailesi var. Ama birgün inanılmaz bir hastalığa yakalanıyor. Ayakları onu kendi istenci dışında bitap düşürene dek başka yerlere sürüklüyor. Yürümek zorunda bayılana kadar. Karşı koyması imkansız. Ve kendimizi bugünün dünyasında buluyoruz. Sahip olduğumuz herşey bir anda elimizden çıkıp gider ve biz onları geride bırakmak zorunda kalırsak?...Modern zamanların müthiş bir anlatımı. Bir taraftan hayal edip elde etmek için çabaladıklarımız...elde ettiklerimiz ...ve bir anda kendi kontrolumuz dışında herşeyi kaybedişimiz..Kitabın türkçesini okumadım, umarım başarılı bir çeviridir. İngilizcesi ise yukarıda belirttiğim kitapçılarda var.

Joshua Ferris'i tanımak için her iki kitabı da okuyun. Pişman olmayacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder