15 Aralık 2010 Çarşamba

FREEDOM / JONATHAN FRANZEN


Bu sene Time dergisi Jonathan Franzen'ini kapak yapınca son romanını heyecanla beklemeye başlamıştım. Time'ın bir yazarı kapak yapması pek sık rastlanan bir olay değil. En son galiba on yıl kadar önce Stephen King'i kapak yapmış. Freedom'ı okuyunca Time dergisine tamamen hak verdim. İlk romanı 'The Corrections' ile yaklaşık on yıl önce adını duyuran Franzen o zaman da kendinden çok söz ettirmiş ve National Book Award'ı almıştı (ilerde bu roman hakkında da yazacağım). İkinci romanı 'Freedom' ile dönüşü yine muhteşem oldu. Hatta 2010 Franzen yılı oldu diyebiliriz. Bütün dünya ondan bahsetti.

Öncelikle belirtmem gerekir ki karşımızda 516 sahifelik klasik roman tadında okunan bir roman var. Yalnız anlatımını eski püskü sanmayın. Son derece modern ve de sürükleyici bir dile sahip. Franzen Berglund ailesini anlatarak bize millenium Amerika'sının unutamayacağımız bir resmini çiziyor. Ama romanı sadece Amerika ile sınırlamak doğru değil. 2000'li yılların tüm ülkelerdeki yaşamların anlatımı Freedom. Cumhuriyetci ve Demokrat ayrımı ve bunun Amerikan toplumunda yarattığı bölünmüşlük bizlere de hiç yabancı değil.

Bu arada Özgürlük kavramını sorgulatıyor bize Franzen. Özgürlüğe karşı olan açlığımız , birey olarak bu açlığın bizleri getirdiği nokta ve de fazla özgürlüğün bireyin taşıyamayacağı bir yüke dönüşmesi.

Ünlü yazar Joshua Ferris Franzen'i Dickens ve Tolstoy ile karşılaştırıyor. Bence hiç haksız değil.
En kısa zamanda dilimize kazandırılacağını umduğum bu kitabı tüm ingilizce okuyanlara hararetle tavsiye ediyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder