3 Ocak 2011 Pazartesi

17.31 / TİYATRO 0.2



Bu sene şanslı senelerimizden biri. DOT Hakan Günday ile iyi bir işbirliği yaparak Malafa'yı sahneledi. Şimdi de Tiyatro 0.2 bir Türk yazarın oyununu sahneliyor.

17.31 adlı oyunu Ebru Nihan Celkan yazmış. İzlerken dönem dönem bir Ravenhill oyunu izliyormuşsunuz hissine kapılsanızda sağlam bir oyun karşısındayız. Metin çok iyi,anlatmak istediklerini vurucu bir şekilde anlatıyor. Özellikle ustaca vurgulanan 'şiddetin aslında artık içimizde olduğu' olgusu çok iyi. Oyunda dört gencin bir akşamını izliyoruz. Üç tanesi 'yakın' iş arkadaşı, biri de alt katta oturan komşu. Üç arkadaştan biri bir süre önce işten atılmış, diğer ikisi onu hiç aramamışlar ve bu gece bir araya geliyorlar. Kaçınılmaz olarak hesaplaşacaklar. Korku, şiddet ve sürekli güvende olma isteği. Bunların üstesinden gelebilmek için sex ve tüketim. Bugünün dünyasında 'başarılı' görünen saygın işlere sahip insanların yaşamlarından ürpertici bir kesit. Yukarıda da belirttiğim gibi oyun gayet iyi yazılmış. Ama son zamanlarda tüm yazarlarımızda görünen bir eksikliği barındırıyor. Sonu olması gerektiği gibi çarpıcı değil. Yükseliyor yükseliyor ve hayal kırıklığı ile düşüyorsunuz sonunda. Ben yazarın yerinde olsam son bölümü yeniden yazarım. Ama yine de güzel bir metin var karşımızda.

Oyunu İpek Banu Kılar sahneliyor. Metini son derece iyi okumuş, her sözcüğün yerli yerinde değeri verilmiş. Eksik birşey kalmıyor.

Özge Keskin alt kattaki kızda son derece başarılı. Küçük rolunu akılda kalacak bir biçimde yorumluyor. Deniz Karaoğlu yine kendine çok yakışan bir rolde. İzlenmesi acaip keyifli. Murat Mahmutyazıcıoğlu işten atılmış, bulunduğu cevreden uzaklaşmış, dışlanmış, şaşkın ve kızgın kişiliği çok iyi veriyor. Her seyredişimde çok iyi bir aktör olduğunu düşünüyorum. Oyunun yıldızı ise Ayfer Dönmez. Olağanüstü güzelliğini hayran kalınan bir oyunculukla birleştiriyor. Nefes kesiyor dersem hiç abartmamış olurum.

17.31 diğer Tiyatro 0.2 oyunları gibi muhakkak seyerdilmesi gereken oyunlardan . Bu sezonun en iyilerinden biri olacağına şüphem yok.

Sürekli iyi oyunlar sahneledikleri ve çıtayı sürekli yükselttikleri için tüm ekibi kutluyorum. Yeni oyunlarını heyecanla bekliyorum.


1 yorum: