16 Ocak 2011 Pazar

GİZLİ OTURUM / JEAN PAUL SARTRE


Şehir Tiyatroları uzun süredir Sartre'in gözde oyunlarından 'Gizli Oturum' u sahneliyor. Oyunu Ergün Işıklar sahnelemiş. Ece Okay, Özge Özder, Emre Narcı oynuyorlar. Oyuncular , dekor, kostüm başarılı. Ergün Işıklar Sartre'ı ortalama doğru yansıtan bir okuma yapmış. Biraz daha özenli olabilirdi.

Ama bütün bu olumlu özellikler oyun süresince esnemenize ve arada sırada şekerleme yapmanıza engel olamıyor. İşte bu noktada önemli soruyu kendi kendinize soruyorsunuz. Varoluşculuk bugün için ne kadar geçerli?

Sartre'dan bu yana bu felsefeye karşı epey alternatif üretildi. Kişisel olarak kendi açımdan bakınca artık bugün benim için Varoluşculuk'un pek bir anlam ifade etmediğini kavradım Gizli Oturum sayesinde ( doğrusu uzun zamandır bu konuya kafayı takmamıştım da). Sonuç olarak acaip sıkıldım temsil boyunca. Acaba herkes için mi böyle olur bilemem.

Özetle oyun iyi bir test aracı. Eğer hala bu kavramlarla ilgileniyor ve de tartışmak, düşünmek istiyorsanız keyif alabilirsiniz. Ama kendinizi farklı bir biçimde konumlanmış iseniz anneanneniz döneminden kalma, uzun, anlamsız bir oyun karşısında olduğunuz hissine kapılıp, uyuklayıp mutsuz olabilirsiniz.




1 yorum:

  1. İgili olduğunu düşündüğüm için aşağıdaki yazımı sunuyorum:

    http://melihanik.blogspot.com/2010/01/ergun-isldardan-gizli-oturum-sartre.html

    YanıtlaSil