8 Ocak 2011 Cumartesi

ZORLA GÜZELLİK / NEİL LABUTE /KENT OYUNCULARI /


Neil Labute bizler için yabancı bir yazar değil. Amerikan Tiyatrosu'nun tanınmış yazarlarından biri olan Labute'ü Akbank Sanat Tiyatrosu'nun Mehmet Ergen'in yönetmenliği ile sergilediği 'Şeylerin Şekli' adlı oyundan hatırlıyoruz. Uzun süre oynanan bu oyunu çok beğenmiştik.

'Evladım acaip yakışıklı olmuş', 'Onun kızını gördün mü? Ne kadar güzel bir kız olmuş', 'Nişanlısı acaip yakışıklı' .... bunlar sürekli duyduğumuz sözler. Yeni çağda herşey ilk önce güzellik üzerinden tanımlanıyor. Tabii sonra da para geliyor. İşte oyunun kahramanı Greg de bunun kurbanı. Sakin, makul , kendisi ve hayatı ile olabildiğince barışık ve kitap okuyan (bu çok garip, çünkü çevresinde kimse okumuyor!) , sevgilisi ile mutlu bir adam Greg. Ama sevgilisinin yüzü ile ilgili söylediği bir cümle yüzünden bütün hayatı değişir. Terk edilir. Ve hayatı dayanılmaz bir hale bürünür. Ama bu dayanılmazlık sonunda onun lehine gelişecek , herşeyin inanılmaz yüzeysel olduğu , gerçek düşüncelerin söylenemediği, olunduğu gibi olunamayan yaşamdan sıyrılacaktır sonunda.

Neil Labute inanılmaz dialoglarla bize bu süreci dört kişi (Greg, sevgilisi, Greg'in en yakın arkadaşı ve arkadaşın karısı) arasında geçen olaylarla anlatıyor. Oyunun metninde bir tane boş laf yok. Herşey zekice. Söz pinpon topu tık tık gidip gidip geliyor. Acaip keyifli bir metin karşısındayız.

Eseri Defne Halman ve Engin Hepileri beraberce yönetiyorlar. Kanımca oyunun daha küçük bir mekanda seyirciye yakın oynanması çok daha iyi olurdu. Her ne kadar sahneyi öne doğru genişletip, salona yaymışlarsa da bu yeterli olmuyor. Biraz dışarda kalıyorsunuz. Ama metnin güzelliği , iyi oyunculuklar durumu biraz kurtarıyor. Ama yine de 'Zorla Güzellik'i daha küçük bir salonda seyircinin hemen yanında izlemek çok daha iyi olacak.

Defne Halman, Gökçer Genç, Aslıhan Gürbüz rollerinin altından iyi bir şekilde kalkıyorlar. Engin Hepileri ise Greg ile parlıyor. Çok ama çok başarılı. Bugüne kadar bu kadar iyi bir oyuncu olduğunu düşünmemiştim. Umarım kendisini birgün Dot veya Tiyatro 0.2 'nin oyunlarından birinde seyrederiz. Nefesimizi keseceğinden şüphem yok.

Sonuç olarak çok iyi yazılmış bir oyun , müthiş bir Engin Hepileri performansı seyretmek istiyorsanız kaçırmayın.

1 yorum:

  1. O kadar güzel yazmışsınız ki, teşekkür etmemek olmazdı.

    Teşekkürler Ali Bey,

    kaleminize sağlık

    Serap

    YanıtlaSil