3 Ocak 2011 Pazartesi

JEFF in VENİCE, DEATH in VARANASI / GEOFF DYER




Bu romanın ismini ilk defa NewYorkTimes 2009'un en iyi kitapları listesinde gördüğümde kitap hemen ilgimi çekmiş ve de tabii hemen Thomas Mann'ın büyük eseri 'Venedik'te Ölüm'ü çağrıştırmıştı (tabii Visconti'nin unutulmaz filmi kare kare gözlerimin önünden geçerek). Geoff Dyer'ın bu son romanını ben biraz geç, geçen hafta okudum. Ve de geç kaldığım için bayağı hayıflandım. Çünkü elimde son zamanlarda okuduğum en eğlenceli ciddi kitaplardan biri vardı.


Jeff Atman freelance çalışan, herşey hakkında İngiltere'nin ağırtop dergi ve gazetelerine yazılar yazan biridir. Romanın birinci bölümünde hem Venedik Bienali hakkında yazması , hem de bir röportaj için bu hepimizin rüyalarını süsleyen şehre gönderilir. Biz de kendimizi bir anda Bienale katılan sanat çevrelerinin içinde , kokteyl kokteyl koşar, bellinilerle sarhoş olur, esrar ve kokain partilerine katılır buluruz. Bir de işin içine aşk girer. Amerikalı galerist Jeff'in aklını çeler sanata, içkiye, uyuşturucuya, erotizm ve sekste katılır. Tabii fonda acaip iyi bir şekilde anlatılan Venedik ile. Sanat çevrelerinin acaip hicvi aşk, erotizm, mistizism ve romantizm ile harmanlanır. Son derece keyifli sayfalar bizi peşi sıra tutkuyla sürükler. Bu Mann'ın Venedik'inden oldukça farklı bir Venedik'tir. Zevkin,eğlencenin,uyuşturucunun kol gezdiği Venedik'tir.

Romanın ikinci bölümünde Jeff Varanasi'ye gelir. İnsanların ölmek için geldikleri şehre. Aynı Venedik gibi kanalları olan şehre. Ama burada soluduğunuz herşey manevidir (sürekli çevrenizde dolaşan ve de size bir birşeyler satnmaya çalışanlar hariç). Varanasi inanışa göre dünyanın oluştuğu yerdir. Zevk, şehvet burada ölümle değiş tokuş yapar gibidir. Acaba gerçekten öyle midir? (ATM kuyruğunda olanlar ve de gözlükleri kapıp giden maymunla uzlaşma). Acaba sonunda Venedik'te Varanasi 'mi olacaktır. Veya Varanasi Venedik.

Nasıl tanımlanır Geoff Dyer'ın bu kitabı? Bence süper zeka, harika bir seyahat kitabı, erotizm, seks, mistisizm , kafa bulma ve de ölüm...hayat yani... küçük hayatımızın büyük sorunlarını çözüm önermeden eğlenceli bir şekilde anlatan bir roman..

Okuyun ve kendinizi başka boyutlara taşıyın. Süper.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder