21 Şubat 2010 Pazar

Bütünün Bir Parçası Steve Toltz

Pegasus Yayınlarından Temmuz 2009 da yayınlanan Bütünün Bir Parçası ( A Fraction of the Whole) bu ay ikinci baskısını yaptı. Avustralyalı yazar Steve Toltz'un bu ilk romanı 2008 Man Booker adayıydı ama ödülü Beyaz Kaplan'a kaptırdı. Oldukça uzun, karakter sayısının pek fazla olmadığı çok parlak bir ilk roman ile karşı karşıyayız. Özellikle ülkemizde her önüne gelenin roman yazmaya koyulduğu bir dönemde iyi bir ilk romanın ne olması , yazarının ne kadar donanımlı olması gerektiğinin bir göstergesi.

Bu bir baba oğul romanı. Ölen bir babanın ardından babasının ölümüne kadar olan süreci Jasper'in anlatımı. Bir keşif romanı da aynı zamanda. Jasper babası ile hayatın ne kadar büyük bir macera olduğunu kavrıyor. Avustralya çalılıklarından bohem Paris'e, Tayland ormanlarına , striptiz klüplerinden islah evlerine uzanan bir roman.

Steve Toltz'un kullandığı dil muhteşem. Zaten kitabı bu kadar çekici kılan da bu dil. Çok gerçekçi bir dünyadan Borges'e giden , bazen de masalların içinde kaybolduğunuzu düşündüğünüz bir anlatım. İnanılmaz zevkli bir okuma. Bence Aravind Adiga'nın Beyaz Kaplan'ından çok daha kuvvetli bir roman . Çevirisi nasıl bilmiyorum ama İngilizce okuyanlara orijinal dilinde okumalarını öneririm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder