8 Mart 2010 Pazartesi

Günahkar Kırmızı Masum Beyaz / Michel Faber


Popüler(bu tanımlamayı pek sevmiyorum ama yerine başka bir şey bulamadım) roman sınıfına koyabileceğimiz ama sınırlarını zorlayan bir eserle karşı karşıyayız. Viktorya dönemi Londra'sında bir fahişenin ( Sugar ) yaşamını anlatıyor. Ama inanılmaz detaylarla ve yan hikayelerle. O dönemin gece hayatından başlayarak, çeşitli sınıflardaki insanların yaşamlarına, etkileyici fikir akımlarına kadar uzanan bir çalışma. Sizi şaşırtıyor.

Kitabın yazarı Michel Faber Hollanda doğumlu. Şu anda İskoçya'da yaşıyor. bu yüzden İskoçlar kendisine İskoçyalı yazar diyorlar. Avustralya'lılar eğitimini Avustralya'da yapıp uzun seneler orada yaşadığı için Avustralyalı, Hollandalılar'da Hollandalı diyorlar ama anlaşılan onun kimseye aldırdığı yok. O Michel Faber. Hatta 2002 yılında bu kitabı yayınlandığı zaman Booker'a aday olması için İngiliz tabiyetine geçmesi isteniyor ( Booker adayı olmak için İngiliz vatandaşı veya Commonwealth pasaportu sahibi olmak lazım) fakat Faber reddediyor. Faber inanılmaz bir araştırmacı. Viktorya dönemini çok iyi araştırmış , çok çekici ve akıcı bir roman çıkarmış ortaya. Eleştirmenler Dickens 2000'li yıllarda yazsaydı böyle yazardı diyorlar.

Oldukça kalın ve iyi bir şekilde çevrilmiş bir yapıt var karşımızda. Eğer ağır takılıp, sadece edebi roman okurum diyorsanız bu kitabı alın, yaz sıcağında şezlonglarınızda okuyun. Pişman olmayacak ve hatta diğer Faber kitaplarına bakacaksınız. Böyle bir kaygınız yoksa hemen okumaya başlayın. Sugar'ın dünyası sizi acaip saracak. Bestseller ama bestseller olmanın çok ötesinde bence.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder