21 Mart 2010 Pazar

İntiharın Genel Provası / Duşan Kovaçeviç


Duşan Kovaçeviç oyun yazarı,senarist ve hatta Sırbistan'ın büyükelçiliğini yapmış biri. Yıllar önce seyrettiğimiz Kustarica'nın Yeraltı ( Underground) filminin senaryosu ona ait. Şehir Tiyatroları yazarın son oyunu İntiharın Genel Provası'nı sahneliyor.

Perde açıldığında Tuna Köprüsünde intihar etmek isteyen bir adamla karşı karşıya kalırız. Kısa bir süre içinde ortaya çıkan ve adamın tam intihar edeceği yerde ağı bulunan ve de oltasını atmış olan balıkçı, daha sonra olay yerine gelen adamın sevgilisi ve de nehirde turist gezdiren geminin kaptanı adamı intihardan vazgeçirmeye çalışırlar. Hepsinin kendine göre geçerli nedenleri vardır. Adam sıfırı tüketmiş ve de üstüne üstlük borçlanmış bir iş adamıdır.

Kovaçeviç oyunu çok güzel kurgulamış. İçerdiği sürprizler hem şaşırtıyor hem de zekice yazılmış bir metin karşısında olmak izleyiciye büyük bir keyif veriyor (oyunun büyüsünü bozmamak için konuyu detaylayamıyorum). Aynı zamanda söylemek istediğini net bir şekilde söylüyor. Bence metin çok başarılı ve tiyatroda az rastlanan türden.

Oyunu Bilge Emin çevirmiş. Gayet iyi bir çeviri. Kulağa ters gelen hiçbir şey yok. Seyircinin oyunu sevmesinde büyük rol oynuyor.

M.Nurullah Tuncer hem sahneye koymuş hem de sahne tasarımını yapmış. Metni çok iyi okumuş Tuncer. Herşeyin yerli yerine oturduğu bir oyun izliyorsunuz. Son zamanlarda sayıları hızla artan iyi yönetmenleri görmek beni heyecanlandırıyor. Sahne tasarımı olağanüstü. Görsel bütünlük ve içinde barındırdığı detayları muhteşem. Uzun yıllardır sahne beni bu kadar büyülememişti. Tuncer'e getireceğim tek eleştiri bazen oyunun temposunun düşüyor olması. Biraz daha hızlı bir oyunculukla bu sahnelerin üstesinden gelinebilir.

Oyuncular ( Bennu Yıldırımlar, Bora Seçkin, Serhat Kılıç, İbrahim Can) bu başarılı prodüksüyona çok iyi hayat katıyorlar. Serhat Kılıç canlandırdığı dört karakter ile öne çıkıyor.

Çok başarılı bir oyun İntiharın Genel Provası. Kaçırmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder