19 Mart 2010 Cuma

Seni Seviyorum Diyecek Kadar Sarhoş? / Caryl Churchill


'Nereye gideceğiz' diye sorar birisi, 'Gidemiyeceğimiz bir yer mi var?' diye cevaplar diğeri.'Ne yapacağız' diye sorar birisi.'Yapamıyacağımız birşey mi var' diye yanıtlar diğeri. Sam ile Jack arasındaki diyalog bu.

Sam bekar, Jack ise evli ve çocuklu. Birbirlerini tamamlayan, birlikte olduklarında büyük bir güç oluşturan bir çift. Caryl Churchill bu oyununda işte bizi bu eşcinsel çiftin mahrem hayatlarının içine atıyor. Kendimizi yatak odalarında, mutfaklarında buluyoruz. Konuşuyorlar, sevişiyorlar. Ama Irak işgalinden, Guantanamo'dan, Afganistan'dan, petrolden, nükleerden bahsediyorlar. Sam aslında Amerika (Sam amca). Jack İngiltere (The Union). Sanki karşımızda Bush ile Blair var. Beraberce dünyayı tehdit ediyorlar, yerle bir ediyorlar. Jack arada sırada ayrılmak ailesine dönmek istiyor. Ama Sam bırakmıyor.

Caryl Churchill'i daha önceden Dot'un oynadığı Far Away isimli oyundan biliyoruz. İngiltere'nin feministliği ile tanınmış ünlü oyun yazarlarından biri. Oldukça ileri yaşına rağmen (yanılmıyorsam 1938 doğumlu), kendini yenileyebilen ve günümüze yakışır oyunlar verebilen bir yazar. Bu oyunda da Amerika ile İngiltere'yi (Bush ve Blair'i de diyebiliriz) sadece birlikte varolabilen eşcinsel bir çift üzerinden anlatma fikri muhteşem.

Oyunu Tiyatro Boyalı Kuş oynuyor, Jale Karabekir sahnelemiş. Bu sahnelemede gitmeyen birşeyler var. Nitekim kısa bir oyun olmasına rağmen bir süre sonra sıkılıyorsunuz. Sanki gereksiz uzuyor gibi. Dinamizm kayboluyor. Çok iyi bir fikirle yola çıkan fakat iyi bir tiyatro örneği diyemiyeceğiniz bir oyunla karşı karşıyasınız. Türkiye'de seyrettiğim in-yer face akımı oyunları içinde beni doğrusu hayal kırıklığına uğratan tek oyun oldu. Fatih Gençkal ve Murat Mahmutyazıcıoğlu Sam ve Jack'e hayat vermek için ellerinden geleni yapıyorlar. Müzikler çok iyi.

Tiyatro Gaf'ta salı ve çarşamba akşamları sahneleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder